Dekorasyonda Çocuk Odalarının Yeri
Ev dekorasyonu çalışması yaparken en çok keyif alınan ve özenilen oda genellikle çocuk odaları oluyor. Çocukların renkli dünyasına adım atan ebeveynler, çocukları için en ideal oda tasarımını yapmak üzere harekete geçer. Uzmanlar 2 ila 3 yaş arasında oda hazırlanmalı önerisi yapıyor. Çocuğun ruhsal gelişimini olumlu yönde etkilemek, bir birey olduğunu göstermek, kendi alanını tanımasını sağlamak ve sağlıklı, güvenli bir uykuya geçiş yapmasına zemin hazırlamak için 3 yaşından sonra kendi odası olması gerekiyor. Elbette yaş sınırı çocuktan çocuğa değişim gösterebiliyor ancak 1 yaşını tamamladıktan sonra çocuğun anne babaya bağımlı olmasını önlemek adına ayrı bir oda açılması gerekiyor. Bu doğrultuda hareket eden ebeveynler, iç mimarlık desteği ile çocuklarının seveceği şahane odalar hazırlıyorlar. Çocukların fiziksel gelişimini engellemeyecek, zekâ gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek, uyku ve aktivite dönemini destekleyecek renk ve eşya seçimiyle ideal çocuk odası tasarımı yapılabiliyor. İç mimarlar, çalışmaya başlamadan önce demirbaş eşyaları belirliyor; yatak, kıyafetler için
gardırop ya da çekmeceli mobilya, oyuncaklar için raf – dolap ve benzeri bir eşya gibi temel gereksinimler liste haline getiriliyor. Çocuk odasını karmaşadan kurtarmak aynı zamanda çocuğun seveceği bir hale getirmek önemlidir. Duvar tasarımı en çok çocuk odasında anlam kazanıyor. Zeminde ve duvarda kullanılacak tasarımlar çocukların hayal dünyasını zenginleştirebiliyor. Dünya haritası, hayvanlar âlemi, uzay teması, doğadan bir kesit gibi farklı temalar duvar dekorasyonu ile birleştiriliyor.
Çocuk Odası Aksesuarları
Ev dekorasyonu yaparken kullandığımız süs eşyalar, tablolar çocuk odası tasarımında farklılaşıyor. Çocukların odası için uykuyu kolaylaştıracak aksesuarlar; cibinlik, uyku dönencesi, tavan süsleri olurken duvar ve zemini hareketlendirecek unsurlar ise tematik oyun halıları ve duvar kâğıtları oluyor. Çocukların oyuncaklarını, aile fotoğraflarını koyabileceği raflar ise hem işlevsel hem de dekoratif aksesuar olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklar odasındaki her aksesuarın bir amacı olduğu biliyor, zihnini kurcalayan bir şeyle karşılaşmıyor. Örneğin çocuk odasında asla minik heykeller, biblolar, saksı çiçekleri ve vazolar olmaz. Çocuğun tek başına dahi vakit geçirirken tehlikeden uzak olmasını sağlayacak nitelikte aksesuarlar seçilmelidir. Online ev dekorasyonu çalışmalarında çocuk odası dekor önerilerinde aksesuarların bilinçli kullanıldığını görebiliyoruz.